könyvlap.hu

olvass könnyedén

csingiling_sorelvalaszto_01.png



A málna

Hazánk hegyvidékein, az erdőszéleken vadon termő gyümölcs és a kiskertek kedvelt növénye a málna. Az illatos, lédús termés kiváló szomjoltó. A félcserje minden része értékes anyagokat tartalmaz, fiatal hajtásai salátaként, levelét gyógyteaként fogyaszthatjuk

A bogyósok családjába tartozó málna a néphagyomány szerint bársonyossá teszi a bőrt, élesíti a szemet, erősíti a hajszálakat. A tudományos elemzés mindezt alátámasztja: 100 g málnában 25 mg C-vitamin található, emellett B1-, B2-vitaminban és A-provitaminban is gazdag. 100 g málna energiatartalma mindössze 34 kcal.

Értékes tápanyagai a könnyen felszívódó gyümölcscukor, a gyümölcssavak, cserzőanyagok, növényi rostok és a pektin. Az ásványok és nyomelemek közül kiemelendő kalcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma. A szinanyagok, antioxidánsok, flavonoidok szerepét kutatva szaporodnak a bizonyítékok arra, hogy a bogyós gyümölcsök – málna szeder, szamóca, kökény, csipkebogyó, áfonya, ribizli, egres – csökkentik a daganatos betegségek kockázatát.

A málnát legjobb frissen szedve fogyasztani, így érvényesül leginkább vitaminjainak jótékony hatása, de szörpnek, lekvárnak eltéve is sok értéket megőriz. Mivel víztartalma magas, hűtőszekrényben legfeljebb 1-2 napig tárolható, hasznosabb frissen lefagyasztani. A megmosott, leszárított szemeket tálcán szétterítve tesszük a fagyasztóba, majd miután kopogósra fagyott, dobozva rakjuk, így minőségét sokáig megőrzi.

A málna segíthet karbantartani a vércukorszintet, csökkentheti a vérnyomást, enyhítheti a menstruációs zavarokat. A málnalevél teát cukorbajra, vese- és hólyagbántalmak ellen alkalmazzák. Várandós kismamáknál a reggeli rosszullétek enyhítésére ajánlják. Meghűléses betegségre használható a szárított málnalevél és a bogyó főzete is, a nyári nátha ízletes orvossága tartósítószer nélkül eltett málnaszörp.


a koleszterinről


a helytelen táplálkozáson kívül akadnak más kockázati tényezők, amelyek jelentős része kiiktatható lenne. A magas koleszterinszint kialakulásának befolyásolható kockázati tényezői: a dohányzás, a mozgáshiány, az állandó stressz, a túlsúly, jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása, sok só fogyasztása (ajánlott napi 5 g alá leszorítani). Ezeken a tényezőkön mi magunk is tudunk változtatni.

„nincsenek tüneteim, tehát nem lehet magas a koleszterinszintem”

Egyike a leggyakoribb, a koleszterinnel kapcsolatos tévhiteknek. A magas koleszterinszintnek ugyanis sokáig nincsenek látványos tünetei, de pont ezen tulajdonsága miatt az egyik legalattomosabb kockázati tényező. Ezért kell koleszterinszintünket rendszeresen méretni, értékeiről pedig szakemberrel konzultálni. Ma nemcsak Magyarországon, de a világon bárhol, a legtöbben ebben a betegségben halnak meg. A magas koleszterinszint pedig az első számú kockázati tényező!

Az oregano

A népi gyógyászat leginkább gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony volt étvágygerjesztőként is. Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta, de az ókori Görögországban sérülések gyógyítására is rendszeresen használták.

Az ókori Egyiptomban köhögéscsillapítóként alkalmazták, a középkorban pedig a különböző fertőzések ellen vetették be sikeresen. A leírások szerint használták még mandulagyulladásnál, de bőr- és menstruációs problémáknál például a fürdővízbe szórták. Az ókorban a katonák különösen szerették, mivel megakadályozta a sebek elfertőződését.

Magas A- és C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns, magas niacin (B3) tartalma miatt jelentős szerepe van a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában.

A szurokfűolaj, azaz az oregano olaj emésztést segítő, antibakteriális és antimikotikus hatással rendelkezik.

Az oregano hatékony alkotóelemei igen széles felhasználási lehetőséget kínálnak. Belsőleg használva ajánlott mikroorganizmusok és különböző baktériumok ellen. Például stapylococcus vagy streptococcus fertőzéseknél, melyek a felső-légúti megbetegedések zöméért felelősek, vagy e-coli és salmonella ellen, melyek az emésztőrendszeri fertőzésekért felelősek.

De eredményesen alkalmazható paraziták és különböző gombás fertőzések ellen. Itt külön kiemelném napjaink talán elsőszámú közellenségét, a candidát. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az oregano nagymértékben segít szervezetünknek kiirtani a candida gombát. Tökéletes kiegészítője lehet egy candida diétának!

Ajánlott a legkülönfélébb gyulladásos gondok esetén is, mint torok-, arcüreg-, tüdő- vagy akár epehólyag-, illetve ízületi gyulladás esetén is. Ráadásul segíti a máj méregtelenítését.

Kisgyermekes anyukák tisztában vannak vele, hogy a hancúrozó gyerekeknél sűrűn előforduló események a különböző horzsolások és rovarcsípések. Ezek kezelésére is jó, ha kéznél van az Oregano olaj.

Belső használathoz az ajánlott adagolása felnőtteknek naponta 3x4 csepp vízbe vagy gyümölcslébe (paradicsomlében nagyon finom) adagolva.

Külsőleg közvetlenül az érintett területen naponta egy-két alkalommal alkalmazandó. Ha szükséges, akár többször is. Amennyiben rendellenes reakciók, pl. viszketés lépnek fel, alkalmazását meg kell szakítani.

Hajmosásnál pár cseppet kell adni a samponhoz hajmosás előtt, majd a habot pár percig a hajon kell hagyni és leöblíteni.

Kézmosáskor pár csepp oregano olajat adjunk a folyékony szappanhoz, és kiváló antiszeptikus hatású kézmosót nyerünk. Tusoláshoz ugyanez a módszer ajánlott.

Fog- és fogínyvédelemnél pár cseppet kell tenni a fogkefére (fogkrém helyett) és azzal fogat mosni. Ínyproblémák esetén a fogmosás mellett, napi egy-két alkalommal kell a fogínybe dörzsölni.

Gombásodás esetén egy cseppet kell a lábujjkörömre tenni, majd az érintett területen elegyengetni. Az olaj áthatolva a körmön, elpusztítja a gombákat. A lábujjak közé bedörzsölve jól kezelhető a lábgombásodás.

Sebekre, hólyagokra is lehet használni, az érintett területeket át kell itatni, majd kötéssel letakarni. Addig ismételhető, amíg a seb nem tisztul. Bőrrák, anyajegy, májfolt és nagyobb szemölcsök esetén NE használjuk közvetlenül az érintett bőrfelületen.

Párologtatóba téve az oregano olaj jól alkalmazható a levegő vírusoktól való megtisztítására! De akár ételek ízesítéséhez is használhatja.


A sárgabarack


A legenda szerint a sárgabarack a hosszú élet titka! Még a magját is felhasználhatod, ami értékes összetevőket rejt a rákos megbetegedések megelőzése szempontjából is. Nagyon egészséges és ropogtatnivalónak sem utolsó csemege.


A-vitaminja javítja a látást és késlelteti az öregedési folyamatokat.

Kéntartalmának köszönhetően a kajszit rákmegelőzőnek tartják, természetgyógyászok kifejezetten ajánlják a fogyasztását.

Fogyasztása hígítja a vért, így az érrendszeri megbetegedések kezelésében is nagy segítség.


Májtisztító hatását az A-vitaminnak és a kénnek köszönheti, melyek feloldják a lerakódásokat a szervezetben.


Bőröd, hajad és körmöd állapotát is jótékonyan befolyásolja, arcod kisimul és megfiatalodik.


A sárgabarack falánkság ellen is kiváló, hiszen eltelíti a gyomrot jó időre.






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 2
Heti: 10
Havi: 125
Össz.: 24 659

Látogatottság növelés
Oldal: gyógynövények
könyvlap.hu - © 2008 - 2024 - olvasslap.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »